Løse søer i farestalden

Løse søer i farestalden - SEGES Projektsitet

Projektet "Løse søer i farestalden" er støttet af Landdistriktsmidler og består af en arbejdspakke indeholdende 5 aktiviteter, som alle har fokus på bl.a. øget pattegriseoverlevelse og -trivsel, sikring af nærmiljø og mælk, samt løbende udvikling af managementrutiner og stidesign.

Denne arbejdspakke har samlet set til formål at sikre enkle og konkurrencedygtige farestier og -stalde til løse søer. De enkelte aktiviteters delmål er:

  • Aktivitet 1 - Klima og nærmiljø: Denne aktivitets formål er bl.a. at reducere varmetabet fra stier, hvor pattegrisehulerne er orienteret mod gangarealer.
  • Aktivitet 2 - Management: Denne aktivitets formål er bl.a. at udvikle strategier for håndtering af søer og gylte, således at risikoen for urolig / aggressiv adfærd når staldpersonalet træder ind i stien, reduceres.
  • Aktivitet 3 - Stiindretning: Denne aktivitets formål er at analysere funktionen af de forskellige typer farestier på markedet i forhold til de behov, som søer, pattegrise og staldpersonale har.
  • Aktivitet 4 - Produktionspotentiale: Denne aktivitets formål er at indsamle data fra besætninger, der kan danne grundlag for analyse af produktionspotentialet i flere typer af stier, flere typer af management samt udviklingen over tid.
  • Aktivitet 5 - Ressourceforbrug: Denne aktivitets formål er at undersøge ressourceforbrug i nogle af de fuldskalaanlæg, der etableres. Det inkluderer bl.a. registrering af energiforbrug og cost-benefit beregninger.

 

Viden: Løsgående søer - generelle forhold

Løsgående diegivende søer kan anvendes som to-trins ammesøer.
I løsdriftsstien er soen fri i hele perioden. Det er vigtigt at indrette stien, så soen uhindret kan vende sig rundt.
Staldseminar 2014
Kongres for Svineproducenter 2014
Kongres for Svineproducenter 2013
Fagligt Nyt 2013
For at øge sikkerheden for pattegrisene i dagene efter faring kan man vælge at begrænse soens bevægelsesmuligheder i de første kritiske dage.

© 2021 - SEGES Projektsitet